Verzorgtips schapenvacht

Een schapenvacht gaat jarenlang mee en is makkelijk te onderhouden. Wol en leder zijn van nature zelfreinigend en breken de meeste stoffen van nature af. Een schapenvacht bestaat voor 100% uit eiwitten en is daardoor geen voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Regelmatig uitkloppen en laten luchten is meestal voldoende om uw vacht schoon, soepel en fris te houden.

Toch een aantal aanwijzingen om je schapenvacht mooi en wollig te houden;

  • regelmatig kammen met een glansborstel om je vacht zacht te houden
  • wekelijks uitkloppen met een simpele mattenklopper
  • Niet in de wasmachine
  • Een vlek individueel behandelen met een vochtige doek
  • Ophangen om te drogen, niet in de droger of in de zon! Dit droogt de vacht uit.

 

 

 

 

 

 

Hoe maak ik een schapenvacht schoon?

Kan ik een schapenvacht wassen?

Misschien denk je er over om een schapenvacht van Mooi & Wollig te kopen, maar weet je niet of de vacht misschien snel vies wordt en of het veel werk is om het te onderhouden. Of misschien heb je nu een vacht en wil je weten hoe er goed voor te zorgen. Indien dit zo is, blijf lezen, want de volgende tips en instructies zijn voor jou geschreven. :)

DIT IS ALLES WAT JE MOET WETEN OM JE SCHAPENVACHT MOOI & WOLLIG TE HOUDEN, EEN VACHT IS HEEL MAKKELIJK OM TE VERZORGEN.

Net als een paar goede schoenen, dien je goed voor je schapenvacht te zorgen. Een vacht kan vele jaren mooi blijven, als je er dan ook goed mee omgaat. Maak je niet al te druk, want het is vrij eenvoudig... en als je dit stuk gelezen hebt ben je een expert op het gebied van schapenvachten schoon houden!

LIEFDE VOOR JE SCHAPENVACHT
Een natuurlijke schapenvacht kan snel één van de favoriete items in je huis worden. Als je er goed voor zorgt zal het je jaren plezier bezorgen. En wat is er nou fijner dan je handen door een zachte wollige vacht halen?

EN WAT NOU ALS MIJN MOOI & WOLLIGE VACHT VIES WORDT? WAT DOE IK DAN?
Het geheim wat je moet weten over schapenwol; je hoeft schapen niet schoon te maken.

Ik ga je een klein geheim vertellen, wat geen geheim hoeft te zijn. Dit komt door de natuurlijke eigenschappen die schapen hebben die je eigenlijk kado krijgt bij de vacht. Deze eigenschappen zijn essentieel voor de dieren om zich te beschermen tegen de normale “kwade invloeden” van buitenaf (als ze dus buiten rondlopen).

Wat is Lanoline? Het superingredient waar je niks over wist...
Lanoline is een natuurlijk vet of was dat je vindt in wol. Het is een heel natuurlijk superproduct dat ook in heel veel producten van huidverzorging tot smeermiddelen gebruikt wordt. Het zorgt vooral voor de zachtheid en glans van je vacht. En raad eens... het gewicht van verse wol bestaat voor vijf tot vijfentwintig procent uit lanoline!

Wat zijn daardoor de natuurlijke eigenschappen van wol?

Hier is een korte lijst van bijzondere, natuurlijke eigenschappen die schapen in grote mate hebben ontwikkeld om zichzelf schoon te houden.

* Vuil afwerend (lanoline werkt desinfecterend) Wolvezels ademen: ze zijn een natuurlijke thermostaat die lichaamstemperatuur reguleert. Hierdoor wordt een schapenvacht dikwijls aangeraden om bijvoorbeeld een baby op te laten liggen.

* Resistent tegen: Water, vlammen, statische electriciteit (dit is natuurlijk in relatieve zin) :)

* Anti-bacterieel (bestaat voor 100% uit eiwitten en daarom geen basis voor een virus of bacteriën)

* Hypoallergeen in wol kan geen klimaat ontstaan waarin bijvoorbeeld schimmels, of huismijt overleven, hierdoor is wol uitermate geschikt voor mensen met een allergie.

Wat een fantastische eigenschappen heeft een natuurlijke schapenvacht he? Dit betekent niet dat je verder helemaal niks hoeft te doen!

Als je een vacht koopt moet je nog steeds wel een beetje aan onderhoud doen... Het punt is dat je voor je schapenvacht zorgt zodat je het niet hoeft te wassen. Je wilt niet op het punt komen waar je met chemische schoonmaakmiddelen de natuurlijke lanoline vernield. Dit artikel helpt dus vooral om te voorkomen dat je de schapenvacht moet wassen.

Hier zijn een paar basis schoonmaak instructies die we klanten aanraden.

De 3 onderhoudstips van MOOI & WOLLIG:

TIP 1: Hou de vacht fluffy en levendig door het te borstelen. Als je veel op de vacht zit, zal het na verloop van tijd ook een beetje plat worden. Het is mooi om de vacht dan weer wat op te borstelen. Gebruik bijvoorbeeld een hondenborstel. Dit is heel goed voor de vacht en maak je geen zorgen - de vachtharen zitten stevig in het leer. Je kan regelmatig even borstelen en de vacht een beetje opschudden om te zorgen dat de vacht er lekker levendig en glanzend uit blijft zien.

TIP 2: Schud vuil uit de vacht of schapenvacht stofzuigen

Omdat lanoline op natuurlijke wijze vuil afweert , zal je ontdekken dat het vrij makkelijk is om losse deeltjes die in de vacht zitten te verwijderen door de huid af en toe uit te schudden of te kloppen met bijvoorbeeld een mattenklopper. Hou zo je Schapenvacht soepel en fris. Licht stofzuigen is ook geen probleem, de vachten van Mooi & Wollig zijn hier stevig genoeg voor.

TIP 3: Voorkom vlekken!

De wol zal op natuurlijke wijze vuil weren, maar probeer alsjeblieft vlekken van wijn, koffie en kinderhandjes met plakkend snoepgoed uit de vacht te houden. Dit zijn vlekken die in de natuur niet zouden gebeuren, waarop je het speciaal zal moeten reinigen. De wijze waarop vachten normaal vuil afstoten kan daarmee worden aangetast. Heb je toch een vlek, probeer eerst met een licht vochtige doek de vlek op de wol weg te deppen tot deze verdwenen is.

Hoe was ik mijn schapenvacht?

Zoals ik al gezegd heb, je wil liever geen chemische producten gebruiken om vlekken uit je vacht te verwijderen. Deze bevatten stoffen die de natuurlijk beschermende vetten van de wol aantasten. Als je er voor kiest je vacht te wassen let dan op het volgende:

- Als het leer van de vacht aan de achterkant nat wordt, bestaat de kans dat dit na het opdrogen hard wordt. Probeer bij het schoonmaken alleen de haren nat te maken en het leer te ontzien. Gebruik ook lauw water (max 30 graden). Het is niet goed voor de lanoline te snel te warm te worden. De natuurlijke glans en soepelheid van de vacht kunnen verminderen.

- Veel wasmachines hebben een speciaal wolwasprogramma waar de temperatuur langzaam oploopt tot 30 graden. Deze langzame opbouw is belangrijk zodat de vacht rustig aan de temperatuur went. Als de temperatuur te snel stijgt, bestaat de kans dat het leer gaat krimpen. Beter is dus om je schapenvacht met de hand te wassen. Maak een sopje van lauw water en wolwasmiddel en was de vacht langzaam door de vacht rustig te 'kneden’, dus niet in de haren wrijven zogezegd.

- Een andere manier om je vacht natuurlijk schoon te maken is door de vacht buiten te hangen als het mistig is. Of eventueel in de badkamer als je gaat douchen en de stoom als „mist” functioneert. De kleine druppeltjes in de lucht halen zo klein vuil en ongewenste geuren uit de vacht.

- Bij het drogen van de vacht, hang hem op een rek te drogen op kamertemperatuur. Dus niet in de droger en niet over de verwarming! Dit droogt het leer uit. Is het leer ook nat geworden? Rek tijdens het drogen het leer elke dag een beetje uit om het soepel te houden. En borstel de vacht nog even als hij droog is. Het drogen van een vacht kan een flink aantal dagen duren.

EXTRA TIP: let op met direct zonlicht

Je schapenvacht zal over het algemeen goed tegen de zon kunnen, maar er kan in direct zonlicht wel een lichte verkleuring ontstaan en de vacht kan iets stugger worden. Dus heerlijk om een vachtje buiten te hebben liggen, maar misschien s avonds en met flinke regenbuien even veilig binnen leggen!

 

© 2016 - 2024 Mooi & Wollig | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel